Terug

Recensies

Ferguson en de nieuwe stedelijke crisis

Richard Florida was een jaar of tien toen in zijn woonplaats Newark, NJ, rellen uitbraken. Het was de snikhete julimaand van 1967. Aanleiding: bruut politiegeweld tegen zwarten. Vijfentwintig mensen vonden de dood, ruim zevenhonderd raakten gewond en meer dan duizend kwamen in politiecellen terecht.…

Jan Schaeffer was een hele grote - maar niet zonder controverse

Op woensdagavond 14 mei 1986 vond het afscheid plaats van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer. Hij zou weer terugkeren naar de Haagse politiek: wat hij in de hoofdstad tot stand had gebracht, moest ook landelijk gerealiseerd worden en hij was de man om dat voor elkaar te krijgen. Meende hij. De fe…

Na twintig jaar een nieuwe roman van Roy

Het heeft twintig jaar geduurd voordat Arundhati Roy na haar succesvolle debuutroman, The God of Small Things, haar tweede roman voltooide: The Ministry of Utmost Happiness (nu vertaald door Tjadine Stheeman en Lidwien Biekmann Het ministerie van opperst geluk). Maar haar lezers hebben in die tijd n…

De onzichtbare fotograaf

Hoe fotografeer je een ongeluk? Hoe begon de straatfotografie? (Met goed observerende schrijvers en journalisten.) Hoe verhoudt de straatfotograaf zich tot zijn onderwerpen? Colin Westerbeck & Joel Meyerowitz stelden een schitterend boek samen over dit centrale genre binnen de kunstvorm, van de …

Muziek voor een later tijdperk

Ludwig van Beethoven voltooide in 1807 zijn strijkkwartetten opus 59 – opgedragen aan zijn patroon en weldoener Graaf Razumovsky, de Russische ambassadeur in Wenen. Volgens kenners was de muziek onspeelbaar, het werkstuk voldeed niet aan de eisen van klassieke kamermuziek. De cellist Bernhard Romber…

Een rauw boek over een nieuwe wereld

Om vijf uur ’s ochtends opstaan, veertien mannen, één toilet. Gevloek, bonken op de deur, opschieten! Ze moeten op tijd op de bouw zijn. De pensionhoudster is net als de mannen afkomstig uit Roemenië, ze loopt rond met een kwaaie glimlach. Haar krappe rijtjeshuis heeft officieel twee slaapkamers en …

Hoe het zwarte getto ontstond

In 1944 verscheen het langverwachte rapport over rasrelaties in de Verenigde Staten. De Carnegie Foundation had de (ruime) financiering geregeld, de rapporteur was een buitenlander. Met opzet gekozen om een zo groot mogelijke mate van objectiviteit te realiseren: de Zweedse econoom Gunnar Myrdal, di…

Philip Glass: zoon, schrijver, ambachtsman, componist

Toen Philip Glass zijn studie aan de University of Chicago had afgerond, zat hij met zijn moeder Ida aan de keukentafel – hoe zag zijn toekomst er uit? Hij zou het liefste de muziek ingaan. ‘Niet doen,’ zei ze, ‘dan krijg je net zo’n bestaan als Oom Henry. Wil je soms van stad naar stad trekken en j…

Kapuscinski wordt niet gespaard

Lulu, het Japanse hondje van Zijne Doorluchtige Majesteit Haile Selassie, keizer van Ethiopië, sliep in bed. Tijdens plechtige staatsaangelegenheden pieste het beest op het schoeisel van hofdignitarissen. Wie het overkwam, mocht zelfs niet met de ogen knipperen. Ryszard Kapuscinski heeft Lulu vereeu…

Onthutsend, onthullend en ontroerend

Omstreeks Kerstmis 1990 omarmde Salman Rushdie de islam. Hij had zojuist The Satanic Verses gepubliceerd, waar de hele islamitische wereld overheen gevallen was. Van huis uit was hij vertrouwd met de godsdienst, maar zelf niet religieus opgevoed. ‘Ik erken dat er maar één god bestaat en dat Mohammed…

Desai's kunst van de weemoed

Een topambtenaar kijkt terug. ‘That year of my training in the service is long past. I have been now in senior positions, mostly in the capital. I have been transferred from one ministry to another, have dealt with finance, with law and order, with agriculture, with mines and minerales, with health …

Op weg naar de stad

De Amsterdamse Wibautstraat is de lelijkste straat van de wereld. Wie daar een goed woord voor over heeft, moet lef hebben. In Terug naar de stad neemt Jos Gadet de handschoen op. Hij fietst iedere dag door de Wibautstraat op weg naar zijn werk bij de Dienst Ruimtelijke Ordening en hij geniet met vo…

De Naxalieten: guerrilla's uit ideologie of armoede?

Naxalbari is een gehucht in het uiterste noordoosten van India, vlakbij de grenzen van Bangladesh en Nepal. In de jaren zestig van de vorige eeuw ontstonden hier sociale spanningen toen grootgrondbezitters begonnen om de deelpachters van hun akkers te jagen. Door de modernisering van de landbouwtech…

Thuis is voor iedereen elders

In de film Up in the Air wordt Ryan Bingham (gespeeld door George Clooney) door bedrijven in heel Amerika ingehuurd om hun ontslagen te regelen. Hij brengt ruim driehonderd dagen per jaar door in hotelkamers en op vliegvelden en voelt zich daar beter thuis dan in zijn eigen appartement. Het nomadis…

De Indiase herontwikkelingsroman

Het economische zwaartepunt van Bombay verplaatst zich. De werkgelegenheid beweegt zich van het zuiden in de richting van het Chhatrapati Shivaji-vliegveld. Het gloednieuwe Bandra-Kurla Complex - beton en spiegelglas - is het bedrijven- en kantorenterrein van de toekomst en voorsteden als Vile P…

Journalistiek in een maalstroom van chaos en geweld

In 1968 kreeg Hunter Thompson, toen nog een onbekende, beginnende journalist, vijfduizend dollar van uitgeverij Random House met als opdracht om ‘de dood van de Amerikaanse droom’ vast te leggen. Hij besloot de Democratische Conventie te bezoeken die dat jaar in Chicago werd gehouden. Wa…

Een schepnet voor gedichten

Of het Poetry International Festival geslaagd is, hangt af van de dichters. Nogal wiedes. Maar wie moet je uitnodigen? De bedoeling van het festival is om het publiek te informeren over ‘wat er wereldwijd in de poëzie gebeurt’. Wordt dit doel beter gediend door Armando, Doina Ioanid of Serheij Zhada…

Verdwaalwijken in kaart gebracht

Ruim een kwart van het woningbestand in Nederland dateert uit de periode tussen 1970 en 1985; in het jaar 1973 alleen al kwamen er 150.000 nieuwe woningen gereed. Gouden tijden voor architecten, projectontwikkelaars, stedenbouwkundigen, aannemers, en de bouwnijverheid in het algemeen. Het tijdpe…

Landelijk werkgeluid en stadsdestructie

Willem van Toorn weet veel over bos en hei, polders, bloemen en vogels, maar Het grote landschapsboek is een weidse titel voor een boek met overwegend persoonlijke notities over de omgeving waar de schrijver zijn leven doorbrengt. Zoals een gedetailleerde beschrijving van het Franse gehucht in de …

Een fantastische scharrelaar

Sergej Diaghilev was een kunstpaus - niet de bestuurder die het best leuk vindt om wat belastingcentjes uit te delen aan arme artiesten, maar iemand die op eigen kracht de grenzen van de kunst heeft verlegd. Hij wist rijkaards te interesseren om geld te stoppen in opzienbarende opera- en balletprodu…

pro-mbooks1 : athenaeum